Nyheder
Belysning

Hurtig leveringer

Altid prisgaranti

30 dages returret

Arco K: The visible becomes the invisible

Tekst: Redaktionen
Foto: FLOS

Det er 60 år siden FLOS lancerede den legendariske Arco-gulvlampe, og det fejrer vi med et unikt samlerobjekt: Arco K.

Arco K er en jubilæumsudgave af Castiglioni-brødrenes ikoniske gulvlampe, der sælges eksklusivt af os hos Rum21. Gulvlampen fås kun i 2022 eksemplarer, og i modsætning til den originale Arco har Arco K en lampefod lavet udelukkende af gennemsigtigt glaskrystal.

Til fremstilling af Arco K anvender FLOS en innovativ fremstillingsproces, som ikke var mulig, da den først blev lanceret i 1960'erne. Processen tager i alt fem dage og foregår på forhånd ved hjælp af moderne værktøjer. Først skæres krystalbunden ud i hånden med en sav og et bor. Derefter poleres glaskrystallen, indtil den er helt gennemsigtig og skinner som en diamant. Det sidste trin er at indgravere et unikt serienummer fra 1 til 2022.

Den originale Arco-lampe blev lanceret i 1962 og designet af de italienske brødre Achille og Pier Giacomo Castiglioni. Sammen skabte de en nu ikonisk lampe, der repræsenterer det bedste, som italiensk lampedesign har at byde på. Lampens slanke stålhals, som strækker sig over to meter, er afbalanceret mellem to punkter - en solid base af gennemsigtigt glaskrystal og en elegant skærm i skinnende aluminium.

Achille Castiglioni (1918-2002)

Achille Castiglioni blev født i Milano i 1918 og begyndte at studere industrielt design som 20-årig. Efter sin eksamen i 1944 begyndte han straks at forfølge sin brændende interesse for at få funktion og design til at spille sammen. Fra 1980'erne var han professor og underviste på "Artistic Design for Industry" i Torino og derefter professor i industrielt design i Milano indtil 1993. Han har udstillet over hele verden, herunder 14 værker på MoMA i New York. Da han døde i 2002, vil han gå over i historien som en af verdens designelite med imponerende 9 Compasso d'Oro-priser.

Pier Giacomo Castiglioni (1913-1968)

Hans storebror Pier Giacomo Castiglioni var også passioneret omkring industrielt design. Pier etablerede en praksis med fokus på arkitektur, bydesign og industriel designforskning sammen med sin bror Livio. Han var en højt respekteret designer og sad som jurymedlem i mange af verdens designkonkurrencer. Han har også fungeret som kurator for udstillingsinstallationer for nationale og internationale institutter. Pier har modtaget mange priser, herunder Compasso d´Oro 6 gange i løbet af tre årtier.

Castiglioni-brødrene var en vigtig del af FLOS designhistorie og sammen har de designet ikoniske lamper som Arco, Gatto, Luminator, Snoopy, Taccia og Viscontea.

Läs mer