Nyheder
Belysning

Hurtig leveringer

Altid prisgaranti

30 dages returret

&Traditions designarv

Tekst: Redaktionen
Foto: &Tradition

&Tradition er et moderne dansk mærke, der har den danske designarv i centrum.

Siden starten i 2010 har &Tradition administreret kreationer fra legendariske danske designere som Arne Jacobsen og Verner Panton. Men de har også kigget tilbage i designarkiverne og har givet nyt liv til designerne Hvidt & Mølgaard og Viggo Boesen. Vi har kigget nærmere på &Traditions' designarv og de kreationer og skabere, der har skabt dem.

Arne Jacobsen (1902-1971): Bellevue-serien

Arne Jacobsen er om ikke DEN mest ikoniske danske designer, så i hvert fald en af de største danske designere i det 20. århundrede. Hans designsprog og designs lagde grunden til det, der senere blev til skandinavisk minimalisme, og flere af hans værker anses nu for at være nogle af de mest ikoniske fra det 20. århundrede. Et af Jacobsens mest berømte værker er hans samarbejde med SAS, da han i 1960 designede verdens første designhotel SAS Royal Hotel, som nu hedder Radisson Blu Royal Hotel, og designede ikoniske møbler som Svanen, Ægget, Syveren, AJ Royal og AJ-serien.

Bellevue-lampen er et af Arne Jacobsens tidlige designs; oprindeligt lanceret i 1929 fandt Jacobsen inspiration i den tyske Bauhaus-stil, hvor rationelt, enkelt og funktionelt design var i fokus. Lampens elegante svanehals kombineret med metallets hårde tekstur skaber en harmonisk balance mellem blødt og hårdt. I dag anses Bellevue-lampen for at være starten på det, der skulle blive til skandinavisk minimalisme.

&Tradition lancerede Bellevue lampen 2010, og i dag fås den i tre forskellige modeller; en gulvlampe, en væglampe og en bordlampe.

Hvidt & Mølgaard: Boomerang, Drawn, Drop Leaf, Pinwheel & Tripod

Peter Hvidt (1916-1986) og Orla Mølgaard-Nielsen (1907-1993) var en designduo og to pionerer inden for dansk design i midten af det 20. århundrede. Sammen grundlagde de designstudiet Hvidt & Mølgaard i København og blev hyldet for deres enkle, men gennemtænkte designsprog. Begge har studeret møbeldesign og konstruktion på prestigefyldte gymnasier i København, hvilket er tydeligt i deres design. Deres møbler er gennemtænkte - lige fra valg af materialer, møbelkonstruktion til formsprog. Designduoens arv fejres stadig verden over i dag på anerkendte designmuseer som Museum of Modern Art i New York og Københavns Designmuseum i København.

Siden 2019 har &Tradition bragt snesevis af Hvidt & Mølgaard designs tilbage i produktion; tidløse designs som Drawn stoleserien, Pinwheel sofabordet, Drop Leaf bordserien og den charmerende Boomerang 1950'er lænestol. &Tradition har også lanceret Tripod lampen i to forskellige modeller - som gulvlampe og som bordlampe.

Verner Panton (1926-1998): Flowerpot-serien

Verner Panton er et legendarisk navn inden for skandinavisk design, men det var egentlig ikke meningen, at han skulle være møbeldesigner. Han begyndte sin kreative karriere som kunstner og blev derefter uddannet som arkitekt på Kunstakademiet i København. Men efter et ophold som praktikant hos Arne Jacobsen blev Pantons øje tiltrukket af møbeldesign, og han begyndte det, der skulle blive en enormt succesfuld karriere som designer. I dag er Verner Panton kendt verden over for sine banebrydende designs, der kombinerer legesyge og psykedeliske farvevalg og former.

Flowerpot-serien er et af Verner Pantons mest elskede designs og er en af &Tradition's mest populære produktserier. Panton designede den første Flowerpot-lampe, VP1-pendeln, i 1968 som en hyldest til Flower Power-bevægelsen. Og lampen er et tydeligt eksempel på Pantons talent for at balancere farve og form på en legende og samtidig elegant måde. Lampen består af to kugler i forskellige størrelser, der tilsammen skaber en behagelig, næsten organisk silhuet, der udsender et behageligt og indbydende lys.

&Tradition lancerede Flowerpot VP1 2010, og siden da har Flowerpot udviklet sig til en hel serie af bordlamper, pendellamper og væglamper.

Viggo Boesen (1907-1985): Little Petra-serien

Viggo Boesen er en relativt ukendt designer i dag, men han var en kendt spiller i den danske funkbevægelse i 1930'erne. Boesens formsprog har et blødt og indbydende udtryk med en tone af barnlig naivitet. Desværre blev kun meget få af hans designs sat i produktion, men hans principper og idéer om organiske former var afgørende for udviklingen af den danske modernisme.

Viggo Boesens mest kendte design er lænestolen Little Petra. Det blev lanceret første gang på en dansk møbelmesse i 1938 og blev en slående succes på møbelmesser rundt om i verden. Lænestolens indbydende linjer kombineret med dens enkle funky design gjorde den til et uimodståeligt møbel.

I 2018 relancerede &Tradition Little Petra-lænestolen, og dens indbydende funky design var endnu en gang et hit. I dag er Little Petra en hel serie med en sofa og en fodskammel som to elegante supplementer til den ikoniske lænestol.

Mere inspirerende læsning fra &Tradition

Travel in Design

ferm LIVING, HAY House & Lille Petra

Danmark er kendt for sin stilfulde designæstetik, og København er en drømmedestination for indretningsentusiaster. Tag en shoppingtur forbi ferm LIVING og HAY House eller nyd frokosten på Lille Petra Cafét. I denne guide fortæller vi dig om tre af vores yndlingssteder, som du helt sikkert bør tilføje til din bucket list i København, hvis du elsker indretning og skandinavisk design! Hav en god tur!

IndholdDanske designikoner fra &Tradition