Nyheder
Belysning

Hurtig leveringer

Altid prisgaranti

30 dages returret

Lys hjemmet op med Gustav Broström

Tekst: Redaktionen
Foto: Gustav Broström

At indrette med lamper kan være en jungle, især hvis du ønsker at skabe en indbydende atmosfære. Vi har spurgt indretningsfantast og loppemarkedsekspert Gustav Broström, hvordan han tænker, når han indretter sin nye lejlighed i Stockholm med både nye og gamle lamper.

- Hvad synes du man skal have skal tænke over, når man indretter med lamper?

Jeg har lært det på den hårde måde, at man har brug for så mange flere lamper, end man tror! Da jeg for nylig flyttede til en større lejlighed sammen med min kæreste, gik det op for os, at vi havde alt for få lamper. Så når det kommer til at indrette med lamper, er "more is more". Da vi bor i Sverige, hvor det er bælgmørkt det meste af året, synes jeg, at det er en investering i ens egen sundhed at have masser af lys! Du kan virkelig ændre et rum og dit eget humør, når du lyser dit hjem op. Jeg prøver også at leve efter devisen "kvalitet over kvantitet" og køber dyrere og mere kvalitetsrige ting til mit hjem. Det er en kliché, men en klassiker er altid en klassiker.

- Hvilke mærker eller designere er dine favoritter inden for belysning?

Jeg elsker Isamu Noguchis rislamper og drømmer om BB3 33S gulvlampen - den er lige så meget et kunstværk som en lampe. Hvis jeg havde et ubegrænset budget, ville jeg købe væglamper i messing af Carl-Axel Acking eller Gunnar Asplunds loftslampe "Asplund" for Ateljé Lyktan.

- Hvordan skaber du en hyggelig og indbydende atmosfære med lamper?

For mig er det vigtigt, at lyset er blødt og diffust. Jeg plejer at tænke på niveauer og sprede lamperne rundt i rummet, måske en bordlampe i det ene hjørne, en loftslampe i det andet og en væglampe i det tredje - så bliver det et mere dynamisk lys og føles hjemligt.

"Jeg har lært det på den hårde måde, at man har brug for så mange flere lamper, end man tror! Da jeg for nylig flyttede til en større lejlighed sammen med min kæreste, gik det op for os, at vi havde alt for få lamper. Så når det kommer til at indrette med lamper, er more is more."

- Du er god til at blande nyt og gammelt design. Hvad skal man overveje, når man køber en gammel lampe på en auktion eller et loppemarked?

Slå dig bare løs! Der er så mange fantastiske lamper på brugtmarkedet. Men jeg vil anbefale, at man afleverer den til en elektriker, hvis du vil udskifte el-delen - Det går ikke at klippe og klistre med det selv, det har jeg selv meget dårlig erfaring med.

- Fortæl mig om din PH5 lampe fra Louis Poulsen! Hvad er historien bag den?

Det er årets første loppefund! Mig og sælgeren skændtes om ægtheden og kom frem til at vi troede det var en kopi, men så fik jeg et væld af billeder fra mine følgere der havde lignende, så det var et røverkøb til 400 :-!

- Hvordan tænker du om belysning af forskellige dele af dit hjem?

Det må vi se! I mit hjem flyttes der konstant rundt med belysningen. Det, der er vigtigt for mig, er dog en ekstremt stærk loftslampe i soveværelset - jeg har en tendens til at miste ting og har derfor brug for alt det lys, jeg kan få, når jeg leder. I øjeblikket bruger vi dog primært vores fine PH-lamper i soveværelset. De har et behageligt lys. Til kontoret er det lidt det samme, jeg har brug for meget lys oppefra, da jeg ofte pusler med noget, syr eller maler. Lige nu er jeg på jagt efter en fin dæmpbar lampe til mit kommende kontor! Et hjem er vel aldrig færdigt, da behovene ændrer sig hele tiden. Jeg elsker brugsgenstande, der er funktionelle og stilfulde!

"Der er så mange fantastiske lamper på brugtmarkedet. Men jeg vil anbefale, at man afleverer den til en elektriker, hvis du vil udskifte el-delen. Det går ikke at klippe og klistre med det selv."

Mere inspiration

Belysning

Verner Pantons farverige verden

Verner Panton er et ikon for 1960'ernes skandinavisk design og en mester i farver og form. Vi har kigget nærmere på Pantons designarv inden for belysning med mærker som &Tradition, Louis Poulsen og Verpan.