Nyheder
Belysning

Hurtig leveringer

Altid prisgaranti

30 dages returret

Verner Pantons farverige verden

Tekst: Redaktionen
Foto: Redaktionen

Verner Panton er et ikon for 1960'ernes skandinavisk design og en mester i farver og form. I løbet af sin karriere skabte han fantastiske og fantasifulde designs, som charmerer os den dag i dag med deres legende former og spændende farvepalet. Vi har kigget nærmere på Pantons designarv inden for belysning med mærker som &Tradition, Louis Poulsen og Verpan.

&TRADITION: Flowerpot-serien

Flowerpot-serien er et af Verner Pantons mest kendte og populære designs og produceres i dag af &Traditions. Panton designede den første Flowerpot-lampe, VP1-pendellampen, i 1968 som en hyldest til Flower Power-bevægelsen. Lampen er et tydeligt eksempel på Pantons talent for at balancere farve og form på en legende, men elegant måde. Lampen består af to kugler i forskellige størrelser, der tilsammen skaber en behagelig, næsten organisk silhuet, der udsender et indbydende lys.

Flowerpot-serien fås som pendellampe i tre forskellige størrelser, som bordlampe i to modeller, som bærbar lampe og som væglampe. I foråret 2023 lancerede &Tradition en helt ny farvepalet i Flowerpot-serien - de nye farver omfatter Cobolt Blue, Dark Plum, Swim Blue, Tangy Pink, Vermilion Red og en sort/hvid mønstret version baseret på et af Pantons tekstilmønstre.

LOUIS POULSEN: Panthella-serien

I begyndelsen af 1970'erne designede Verner Panton Panthella-serien i samarbejde med Louis Poulsen. Panthella blev et af hans mest betydningsfulde designs, som gav ham mulighed for at udforske forholdet mellem lys og materiale - han ønskede at skabe en lampe, hvor både sokkel og skærm blev reflektorer for lyskildens glød. På typisk Panton-manér valgte han et sfærisk design, der minder meget om hans tidligere arbejde med Flowerpot-serien. Resultatet blev en charmerende, indbydende lampe med et atmosfærisk og behageligt lys.

Panthella-serien fås som bordlampe i tre forskellige modeller - Panthella, Panthella 320 og Panthella Mini - som bærbar lampe og gulvlampe.

VERPAN

Verpan-mærket blev lanceret i 2003 og består af et nøje udvalgt udvalg af Verner Panton-designs inden for belysning, møbler, tekstiler og interiørdesign. Mærkets filosofi er at bevare og forbedre Pantons designarv ved at genintroducere hans design til en helt ny generation af designelskere. Lampeserier som Fun, Pantop og VP Globe er klassiske eksempler på Pantons legende formsprog, som er påvirket af 1960'ernes banebrydende farver og former.

Siden 2003 har Verpan lanceret otte lampekollektioner fra Verner Pantons designarkiv: Fun serien, Hive pendlen, Moon pendlen, Pantop serien som fås som bordlampe, bærbar lampe og pendel, Reflect bordlampen, Spiral pendlen og VP Globe og VP Panto pendlerne.

VERNER PANTON (1926-1998)

Verner Panton er et legendarisk navn inden for skandinavisk design, men det var egentlig ikke meningen, at han skulle være møbeldesigner. Han begyndte sin kreative karriere som kunstner og blev derefter uddannet som arkitekt på Kunstakademiet i København. Men efter et ophold som praktikant hos Arne Jacobsen blev Pantons øje tiltrukket af møbeldesign, og han begyndte det, der skulle blive en enormt succesfuld karriere som designer. I dag er Verner Panton kendt verden over for sine banebrydende designs, der kombinerer legesyge og psykedeliske farvevalg og former for mærker som &Tradition, Louis Poulsen og Verpan.

Mere inspiration

Møbler

&Traditions designarv

&Tradition er et moderne dansk mærke, der har den danske designarv i centrum. Vi har kigget nærmere på kreationerne og skaberne bag dem.