Nyheder
Belysning

Hjemme hos Sofia Wood

Tekst: Redaktionerne
Foto: Mira Wickman

Sofia Wood, kogebogsforfatter, blogger og podcaster som sammen med sin familie i slutning af forrige år besluttede sig for at forlade det hektiske hverdagsliv i Stockholm, for i stedet at søge mod ro og livskvalitet i hjembyen Norrköping. Her kommer vi til at få et indblik i familiens store, lyse og smukke herreskabslejlighed.

Den generøse lejlighed har alt en herreskabslejlighed skal byde på: Smukke stukkaturer, brystpaneler, flotte karnapper og udsmykkede kakkelovne. Sofias umiddelbare forelskelse undrer ikke ligefrem. Samtidig med at lejligheden er stor og rummene overdådige er der en ro og varme her, ikke ulig Sofia selv. Indretningen følger grå naturtoner som blandes med friske farver her og der, nyt og gammel lever i symbiose, og hvor end du retter blikket mod, vil du få øje på et væld af smuk interiør og detaljer.

2020 har været et tumultuøst år som for Sofia endda har indebåret at familien pakkede sammen i Stockholm og flyttede tilbage til barndomsbyen Norrköping.

Hvordan har det seneste år været for dig?

- På mange måder har det været godt. Vi har flyttet på en måde som føles rigtig i hjertet, har kunne fortsætte med at arbejde, haft mere tid med barnet. Men det har jo selvfølgelig været uroligt og fyldt med usikkerhed. Men det har været mere psykologisk end faktiske hændelser som har ramt os hårdest.

I har for nyligt lavet en stor forandring, og sendt flyttekasserne til Norrköping. Hvordan kan det være at i valgte at flytte fra Stockholm og Enskede?

- Vi startede ved at sætte spørgsmålstegn ved hvordan vores liv var struktureret og hvad der egentlig er vigtigt at have rundt om hjørnet. Med tre små børn, i en by hvor ingen af vores forældre bor, og med en livsstil som var presset til max føltes det som vi var gået ned ad den forkerte sti. Stockholm er et fantastisk sted på så mange måder, men alt det som er fantastisk var ikke noget vi deltog i på en almindelig dag. Så der startede tanken om at vi skulle ændre vores forudsætninger, få lidt mere luft, ro og hjælp. Samtidig er der kun en time i toget til Stockholm.

Gammelt og nyt skaber harmoni

Hvordan har jeres liv forandret sig?

- Utrolig meget og utrolig lidt. Det føles som at vi kan vundet utrolig meget og samtidig har vi tabt meget lidt. Nærheden til min mor og lillebror er uvurderlig – hvad den har gjort for barnets relation til dem. Det det lyder meget klichéfyldt, men alting er bare lidt mindre stressende her. Det meste findes, men jeg er blevet bedre til at bestille ting online også. Og så er der jo lejligheden selvfølgelig. Det føles som fryd at vågne op her hver morgen.

I har et fantastisk hjem. Hvordan vil du beskrive din indretningsstil?

Min stil er ret rolig, harmonisk kunne man måske beskrive den som. Jeg ønsker at det skal føles afslappende og indbydende her. Farverne er rolige, og der er mange forskellige træsorter, mange lyspunkter i hvert rum, små detaljer i grønt og fremfor alt det himmelens vigtige sorte som behøves her og der.

Du har en herlig blanding af gammelt og nyt. Kan du give et godt råd om nogle gode steder at gøre et godt vintagefund?

- Jeg har haft nogle aktioner med mig fra barnsben, min morfar var en rigtig auktionarius som samlede på alt på, ja omtrent alt. Da han gik bort, efterlod han to hele lader med genstande til min mor og hendes søskende. Et liv som samler. Jeg har selvfølgelig styr på alle de store auktionshuse: Bukowskis, Stockholms Auktionsverk og Uppsala Auktionskammare, men jeg synes også at man skal holde øje med Auctionet og Barnebys som har et meget varieret udvalg.

”Min stil er ret rolig, harmonisk kan man måske beskrive den som. Jeg vil havde at det skal føles afslappende og indbydende, og at alle øjeblikkeligt føler sig velkommen her.”

Indretning for samvær

Et svært, måske umuligt spørgsmål, men hvad er det pæneste i dit hjem?

Vi har en lænestol på vej, en Little Petra fra & Tradition designet af Viggo Boesen i 1938, og selv om den ikke er her enda, så er jeg sikker på at den kommer til at bli kronjuvelen i hjemmet. Jeg elsker også vår Akari 10A lampe, sofaen fra Axel Einar Hjort som er es skikkelig auksjonskupp og en vakker gammel bokreol som jeg har arvet etter min morfar.

 

Hvordan plejer du at tænke når du skal møblere et rum?

- Jeg tænker på at have mange forskellige niveauer, at skabe flere små kroge til samvær for det er hyggeligt at leve sådan, at have forskellige teksturer, forsøge ikke bare at møblere langs væggene hvis det er muligt, og jeg skaber også mange forskellige små stilleben. I vindueskarmen og på andre små bordflader her og der. Det kar skal være mange steder hvorpå øjnene kan hvile. Det kan være en stabel bøger og en smuk lysestage, en fin æske eller en gruppe lyskæder. Jeg kan også godt lide når der er en vis form for asymmetri da det føles mindre stift.

 

Hvor i hjemmet trives du allerbedst?

- På sofaen foran flammen i den blomstrede kakkelovn i soveværelset

Lyspunkter, stilleben og bløde tekstiler

Hvad er dine tre bedste råd når det kommer til indretning?

- Mange lyspunkter rundt omkring, både i form af lamper og levende lys. Hold farverne sammen, lad det tage tid så du kan nu at føle og bevæge dig rundt hjemmet, gruppér ting i ujævne antal, skab små stilleben, og hvor det er muligt, anvend meget tekstil for blødheden.

 

Du er kunstekspert. Hvad vælger du at pryde hjemmets vægge med?

- En salig blanding. Vi har alt fra tunge oliemalerier og moderne kunst til mere populær kunst og smuk fotokunst.

 

Er der noget i dit hjem som din samlever ikke kan holde ud, men som du bare ikke kan leve uden?

- Min mand er helt ubevidst omkring alt hvad der hedder indretning. Har lægger knap nok mærke til hvordan det ser ud og opdagede først at vi havde tapetseret entréen i vores gamle lejlighed, da han så det på ejendomsmæglerbillederne. Og det skal siges at vi solgte lejligheden over et år efter at vi havde omtapetseret.

Findes der noget som du savner i indretningsverdenen? Hvis du kunne designe dit eget møbel, hvad skulle det være, og hvordan skulle det se ud?

- Jeg ville gerne have designet et flot sofabord i træ. Jeg synes det er svært at finde. Små borde, rent generelt, havde jeg valgt at lave: Sideboards, sengeborde og skriveborde.

Bevidsthed, kvalitet og genbrug

Hvad er dine tanker om forbrug og bæredygtighed? Har du nogle tips til en mere bæredygtig livsstil?

- Ja, selvfølgelig er det noget jeg reflekterer meget over. Jeg tænker at det til dels handler om at tage bedre bevidste valg, at være nøje med kvalitet og oprindelse. At se genbrug som en naturlig del af ens forbrug. Men derefter handler det også om det faktum at vi har brug for at købe færre ting, uden at tænke på at alt altid kan erstattes, og at de ting du faktisk køber er velafbalancerede beslutninger, som du ønsker skal være i din besiddelse i lang tid.

 

Har du nogle tips til hvordan man får sine møbler til at holde længere? Nogle husråd til møbelvedligeholdelse?

- Jeg er jo meget i køkkenet og vil mindre at slibe og oliere deres træskærebrædder når du har behov for det, så holder de hele livet!

 

Hvad inspirerer dig?

- Det er et meget svært spørgsmål, alt og intet tror jeg er svært? Jeg kan blive utroligt inspireret af at kigge på rigtige hjem hvor der mærkes at nogen lever rigtigt. Jeg bliver inspireret af at kigge på madbilleder, af arkitekturen i vores lejlighed, buket med blomster og Instagram.

Hvad drømmer du om?

Et smukt landsted står højt på ønskelisten!

 

Hvad gør du når du vil ned i omdrejninger?

Laver mad, det er mit fristed i livet.

”Jeg tænker at det til dels handler om at tage bedre bevidste valg, at være nøje med kvalitet og oprindelse. At se genbrug som en naturlig del af ens forbrug.”

Sofias madfilosofi er enkel, lækker og omtænksom

Du har til dato udgivet to kogebøger, ”Chez Wood” og nu senest ”Vinter hos Wood”. Hvordan vil du beskrive din madfilosofi?

Enkel, lækker og omtænksom som gør det enkelt for hjemmekokken at få selvtillid i køkkenet!

 

Er der nogen ret som kvalificerer sig som favorit hos dig og familien?

Pasta og en rigtig fantastisk tomatsovs er hvad der er grundstenen i vores kost.

 

Hvordan ser den nærmeste fremtid ud, har du nogle spændende planer eller kommende projekter som du vil dele ud af?

Jeg er ved at skrive en ny bog! Det føles utroligt at jeg får lavet en tredje bog. For mindre end tre år siden var jeg ansat og kunne næppe have drømt om, at livet ville være så sjovt.

Tak, tak, tak Sofia for at vi fik lov til at hilse på! Vi ser frem til den kommende kogebog, men inden da byder Sofia på en af sine fantastiske opskrifter her nedenunder. God appetit!

Bags spidskål med crispy smashed potatoes, fennikel, brunet citronsmør og hasselnødder.

2 portioner

1/2 spidskål

8 små kartofler

1/2 fennikel

100 gram lagret Havarti-ost, eller anden vellagret ost

1 dl hasselnødder

25 gram smør

1 citron, saft og skal

Olivenolie

Salt og peber

Varm ovnen op til 200°C

Kog kartoflerne bløde og lad dem dampe grundigt af. Læg kartoflerne ud på en bageplade og tryk på dem med bagsiden af en grydeske så de mases lidt.

Skær spidskålen i kvarte og skær lidt af den groveste del af stammen. Anbring kålbådene ved siden af de masede kartofler og hæld en sjat olivenolie ud over, samt generøst med salt og peber.

Bag i ovnen i cirka 15-20 minutter indtil at de masede kartofler er sprøde og har fået dyb gylden farve samt kålen har fået en god ristet farve.

Rist hasselnødderne i en tør pande og stil til siden. Brun smør i en kasserolle til det er mørkt som karamelsauce, citronskal og saft tilføjes og der smages til med salt og peber.

Anret kartoffel og kål, høvl rå fennikel over og pluk de små fennikeltoppe og læg over. Smuldr ost over og afslut med det brunede smør samt hasselnødder øverst.

Læs flere artikler her

Guide, Reportasje

Aban som forandrede dansk design

Danmark er kendt og hyldet for at være et at verdens mest fremtrædende lande inden for design. Men måske havde det som karakteriserer dansk indretning set anderledes ud hvis det ikke havde været for manden bag den måske mest elskede abe i designverdenen.

IndholdMøbler og indretning

Belysning Møbler Indretning Tekstil Tæpper Servering Børn Udendørsmøbler  Nyheder Tilbud Inspiration Varemærker Designere Gavekort Bæredygtighed null Kundeservice Om Rum21 null null