Nyheder
Belysning

Hurtig leveringer

Altid prisgaranti

30 dages returret

Sommerfest hos Klara Doktorow

På en varm majdag er vi en gruppe fra Rum21, der tager til Fullersta uden for Stockholm for at besøge Klara Doktorow. Vi bliver mødt af duften af bøgetræer og Liz, familiens greyhound, som kommer galopperende imod os. Et par skridt ind i haven, og vi ser den utroligt indbydende gårdhave, som Klara har styr på.

Klara har dækket op til en førdrink i et perfekt sted, hvor de stærkeste stråler fra eftermiddagssolen er skjult af grønne planter. Palissade-serien af havemøbler fra HAY er et godt match i både stil og farve. Den grønne nuance passer perfekt til husets farver, og det slanke, moderne design sammen med det ældre hus er helt i tråd med Klara og hendes mand Kjells indretningsfilosofi - "Moderne møder vintage".

I Sverige er der nok mange, der ved, hvem du er, men i resten af Skandinavien er du nok et mere ukendt ansigt. Hvem er Klara Doktorow?

Jeg er en 37-årig mor til tre med hus, hund og kat. Jeg tjener de fleste af mine penge på at tale i forskellige podcasts, et hårdt job, men nogen skal jo gøre det!

Du har et fantastisk hus! Kan du beskrive huset og din indretningsstil for læserne?

Tusind tak skal I have! Vi har en villa fra århundredeskiftet i Fullersta (Stockholm), som vi fandt under pandemien. Så snart jeg trådte over dørtærsklen, følte jeg, at det var vores hjem, men vi tabte budrunden. Så faldt to budgivere fra, så jeg tror, at skæbnen ville, at vi skulle købe det. Vi har moderne møder vintage, og jeg vil sige, at min stil er personlig. Jeg er ikke meget for at rydde op, jeg kan godt lide ting med historie, historier. Vores hjem fortæller vores historie.

Både Klara og Kjell er kreative mennesker, og vi spekulerer på, om de er enige om stilen i deres hjem. Klara fortæller os, at de er synkreret, lidt selvretfærdige og, med hendes egne ord, "modbydeligt glade", når de har fikset noget. Hun fortæller om de sennepsgule gardiner, der hurtigt måtte flyttes ud, og at hun næsten får kvalme, når noget ikke passer til stilen i hjemmet. Hendes store inspirationskilde er, passende nok, Kjell. Da de mødtes, var hun ikke særlig interesseret i design, men da alt, hvad Kjell rørte ved, ifølge Klara blev til guld, blev hun også forelsket i det og har nu en interesse, der har ført til både viden og stil.

Ud over at spørgeind til alt det, Klara har lagt frem, taler vi om design og bæredygtighed i forhold til indretning. Vi har bemærket, at hjemmets stil føles meget personlig og har en samling af omhyggeligt udvalgte design.

Når du vælger indretning, hvilke egenskaber leder du efter?

Det er en ligning, hvor praktisk/komfortabelt møder budget og møder tidløst design. Hvis man mod forventning bliver træt af et designermøbel eller en detalje, er der andre, der gerne vil have det, så risikoen for, at det ender på forbrændingen, er mindre. Så synes jeg, man skal give slip på prestigen ved at være så unik hele tiden. Der er en grund til, at klassikere er klassikere, alle kan lide dem. Det er kombinationen af din stil sammen med disse møbler og gadgets, som "alle har", der vil være fantastisk!

Hvis jeg siger bæredygtighed og interiørdesign, hvad tænker du så?

Designklassikere, både nye og vintage. Når vi har en krone til overs, køber vi tidløst design, møbler og indretning, der vil følge os resten af livet. Som bevarer deres værdi. Jeg køber dyrt og reparerer det, jeg har, i modsætning til mine forældres generation, der skiftede deres møbler ud, som unge mennesker skifter deres tandbørstehoveder.

Klara har dækket op med serveringsdetaljeri lyse farver og skinnende rustfrit stål fra HAY og Georg Jensen, og på bordet står en smart bærbar lampe, PC Portable fra HAY. Tallerkenerne fra Sobremesa-serien er perfekte til dagens retter. Mini-spyd med fyldte peberfrugter og oliven er sat på Sky Food-cocktailpinde fra Georg Jensen. Drinks serveres i champagneglas fra Orrefors. Klassikere blandet med nyt design, præcis som Doktorow-familien kan lide det. Klara siger, at Georg Jensen, Iittala, Skultuna og Svenskt tenn er perfekte mærker at købe gaver fra. Der kan du finde klassikere, som du aldrig går galt i byen med!

Har du nogle tricks til at få en personlig stil?

Alt behøver ikke at passe sammen hele tiden, blandes eller endda fungere sammen. Dit hjem er ikke et katalog. Det skal også være praktisk og hyggeligt. Jeg forstår ikke designermøbler, der ikke er behagelige, de har ingen plads i et hjem. Lige nu kan jeg rigtig godt lide HAY, jeg synes, de går fra klarhed til klarhed i deres design.

Kjell kan gå på jagt efter design og finde ting på loppemarkeder, som en loppemarkedshvisker. Det er næsten provokerende. Jeg elsker, at han gør mit liv smukkere, både fordi han er smuk, og fordi han gør tingene omkring sig smukke. Jeg tror, det er løven i mig, der elsker det ...? Jeg er meget forfængelig.

Har du et yndlingssted i din have? Hvis ja, hvorfor?

Det er selvfølgelig den nye terrasse med havemøblerne fra Palissade-serien fra HAY. Vi plejede at have en halvfærdig løsning foran huset, og man skulle kravle rundt om hele huset for at komme derhen med bakker og sådan. Vi endte aldrig med at sidde der og spise. Nu har vi allerede spist flere middage udenfor, det er så nemt og frem for alt meget hyggeligt. Jeg er så glad for resultatet!

 

Hvad er dine tre bedste tips, når det gælder terassen/indretning ude/balkon?

Masser af planter! Og belysningen er vigtig. Det er så indbydende med en varm lyskæde og en bordlampe. Og så synes jeg, man skal anskaffe sig en bålkurv eller et bålfad, hvis man bor i hus, det forlænger aftenen.

 

Dyrker du noget spiseligt?

Kun krydderurter i potter! Vi har to plantebokse fulde af kirsebærkål, det er lidt af en joke. Men indtil i år har vi været på Gotland i vores strandhytte hver sommer, og haven er forfaldet lidt. Nu er strandhytten solgt, så vi vil være mere hjemme og klare det her. Kom tilbage om et år, så er vi måske selvforsynende med i hvert fald tomater!

Hvad tilbyder du her på din nye terrasse?

Faktisk er jeg på team Italien, det er mit yndlingskøkken. Men jeg synes, at min nye terasse føles lidt som et spansk torv i Barcelona, så selvfølgelig vil der være dekadente tapas og en fyldig salat. Vi skal drikke en spansk og brusende brut nature.

 

Hvem kunne du tænke dig at invitere?

Tove Norström og Sofi Fahrman (som Klara har podcasten "Trettio plus trevar" sammen med), fordi de ikke har været hjemme hos mig endnu. Jeg ville gøre køkkenet færdigt og sådan noget, dumt, jeg ved det.

Hvordan ser den nærmeste fremtid ud, har du nogle spændende planer eller kommende projekter, som du har lyst til at dele?

Jeg skal begynde at blogge om mad på ELLE! Og så bliver det næsten tre uger i Italien til sommer, vi skal besøge Rom, og så bliver det en agriturismo i Toscana med vinmarker og god mad.

Apropos mad, har du lyst til at dele opskriften på salaten? Den ser fantastisk ud!

Opskrift på Klaras forsommersalat

Rosensalat eller endiviesalat (rosensalaten har en høj bitterhed, endivien er mere neutral).

2-3 burrata

Granatæblekerner fra et granatæble

1-2 pærer skåret på mandolinjern

Ristede pistacienødder

Dressing

1 spsk hvid balsamico

2 spsk granatæble-sirup

2 spsk olivenolie

Salt og peber

Læs flere artikler her

Guide

Sådan styler du din balkon til sommeren

Indret din balkon for at få en afslappende og frodig oase, der leder tankerne hen på varmere himmelstrøg. Her har vi samlet tips og inspiration til, hvordan du kan indrette en hyggelig balkon, der indbyder til sensommeraftener og morgenmad på altanen.